juni 13, 2023

Het programma van Simmerdeis zit vol Friese roots

Simmerdeis is een Fries festival en daar zijn we natuurlijk apetrots op! Daarom vinden wij dat er programmering uit Drachten en uit de hele provincie natuurlijk niet kan ontbreken. Wil je weten welke acts allemaal Friese roots hebben? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Drachten

Orchestra Partout

Muziek is een taal die verbindt, ongeacht afkomst, cultuur en taal. Vanuit dit idee startte Orchestre Partout, in samenwerking met De Lawei, een muziekwerkplaats in het asielzoekerscentrum in Drachten. Op Simmerdeis zie je alvast een feestelijk voorproefje van het werk van Orchestre Partout. 

Tuin Der Zintuigen

Kinderen, papa’s en mama’s: opgelet! Houden jullie van speuren, ontdekken en spelen? Kom op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag naar de ontdekkingsspeeltuin en laat je zintuigen prikkelen. Je kan er uren spelen, ontdekken welke geurbloemen er zijn, lopen op het blote voeten pad, en voelen aan de blote handen wand of voorgelezen worden.

BROEI

BROEI is dé plek voor jonge makers van 12 tot 22 jaar, waar zij het podium pakken om hun eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen. Van voorstelling tot film, van concert tot stand-upcomedy. Op Simmerdeis nemen vijf jonge makers je mee in hun gedachten over de vraag: ‘Hoe gaan we om met elkaar en de wereld en welke plaats heb ik daarin?’ Ze werken op Simmerdeis in een open werkplaats in de Sluisfabriek, waar je ooggetuige bent van hun maakproces. Daarnaast vindt er op zaterdag drie keer een BROEITALK plaats, waarin de makers hun tussenresultaten presenteren aan publiek en dieper op hun onderwerpen ingaan. Op zondag geven de makers korte presentaties op de BROEISTAGE.

UP North

Up North is een interdisciplinair laboratorium waarin jonge noordelijke artiesten in de hiphop- en popcultuur kunnen experimenteren en hun talenten kunnen ontwikkelen. We gebruiken hierbij een brede definitie van hiphop- en popcultuur die alle kunstvormen raakt. Hiphop- en popcultuur zijn discipline-overschrijdend en verbindend. Up North is een samenwerking met de Popfabryk (Friesland), Noordstaat (Groningen) en Stichting Kunst en Cultuur (Drenthe).

Us Nocht – Gedonder op ‘e Daam

Als slotvoorstelling van het bijna 90-jarige Us Nocht en een jarenlange traditie van optredens tijdens Simmerdeis wordt dit jaar “Gedonder op ‘e Daam” gespeeld onder regie van Lodewijk Riedhorst. Dit iepenlofspultsje is een chaotisch Middeleeuws wagenspel met een knipoog naar de moderne tijd. Een nonnenkoor laat van zich horen en zelfs het publiek heeft een stem. In samenwerking met Popkoor Drachten van Zangles Friesland 

Calidus

In zijn florale flair voedt Calidus – op geheel eigen wijze – het nostalgisch verlangen naar de  pure pop/rock uit de 90’s en 00’s. Gooi Coldplay, Saybia en The Killers in een blender en je krijgt Calidus; de gitaarband die al snel de kracht van toetsen en synthesizers ontdekte. Dwaal af in diepe gedachten, krijg een existentiële crisis, maar spring al je emoties eruit tijdens de bombastische show! 

The Skömbags

SKöMBaGs is een ‘jonge’ Drachtster coverband, bestaande uit 6 bandleden. De samenstelling van deze band is gemeleerd net als hun repertoire. Verwacht Pop en Rock uit de jaren 60, 70 en 80, compleet met meerstemmige zang en een hoog herkenningsgehalte. Dus denk aan Jimmy Hendrix, The Rolling Stones, Stone Sour, David Bowie. Uiteraard ontbreken de Pop/Rock goden van eigen bodem ook niet, (Herman Brood, De Dijk, The Scene, Cuby + Blizzards).

Workshop Sjimmie de koe bouwen

Tijdens de KidsGarage in De Lawei hebben kinderen een echte Sjimmie koe gemaakt van gerecycled hout. Dit hebben zij gedaan onder begeleiding van Eelke Besseling en Sebastiaan Baar. Deze Sjimmie staat nu nog op stal in De Lawei maar mag tijdens Simmerdeis weer lekker buiten grazen! Maar één koe is natuurlijk niet genoeg. Daarom wordt er op 10 juni in de wijk De Trisken aan een tweede koe gewerkt. Deze koe wordt gemaakt van (grof) vuil, dat veel in de wijk de Trisken te vinden is. Om zo samen op te ruimen, elkaar te ontmoeten en iets moois te maken.

En Simmerdeis is natuurlijk niet compleet als we daar niet met zijn allen aan een derde Sjimmie zouden kunnen werken. Dus dat gaan we doen! Kom langs en zet je knutselbrein aan.

Esther de Jong

Esther de Jong maakt Nederlandstalige dagboekmuziek. Opgegroeid met de ongeveinsde teksten van o.a. Robert Long werd Esther de Jong al vroeg geïnspireerd tot het schrijven van vrij nuchtere teksten. Deze vonden eerst een plek in haar dagboekverhalen maar kwamen later ook bovendrijven in haar muziek. Zwaarmoedige liedjes, doch vaak ook met een vleugje humor.

Winnaar kleine prijs Fryslan

De Kleine Prijs van Fryslân is een talentontwikkelingsproject van Friesland Pop. Hier krijgen nieuwe acts uit Friesland de kans om podiumervaring op te doen en de volgende stap in hun muziekcarrière te zetten. In de categorieën bands, singer-songwriters en hiphop strijden zij om een plekje in de finale. De winnaar van 2023 speelt dit jaar op Simmerdeis! Kom kijken en ontdek het nieuwe talent dat Friesland rijk is.

Haak In Café

Haak jij in bij het maken van ‘De Droomdeken’ van Drachten? De interactieve installatie van textiel vormgeefster en theatermaker Mariken Biegman zorgt tijdens Simmerdeis voor een grote droomdeken gemaakt uit heel veel gehaakte bloemen. En jij kan er voor zorgen dat de bloemenzee van de droomdeken groter en groter wordt. Je kan bloemen haken en inleveren op Simmerdeis of op Simmerdeis gezellig een steekje meehaken.

Restvorm – Wolf-pack

Een hoorspel en interactief kunstwerk ineen. Je ziet je eigen kinderen spelen onder de wolf en opeens lijken ze een rol te hebben in het verhaal van Romulus en Remus.