Info

FAQ

Wanneer is het festival?

Simmerdeis 2023 is van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni op het Slingepark.

Waar vindt het festival plaats?

De meeste activiteiten van Simmerdeis vinden plaats op een vaste locatie in Drachten, namelijk het Slingepark. Daarnaar zijn er dit jaar activiteiten in De Sluisfabriek. Hier kun je vanaf het festivalterrein gratis komen met een pontje.

Waar moet je tickets voor kopen?

Het festivalterrein op het Slingepark en de Sluisfabriek zijn gratis te bezoeken en ook de muzikale acts op het hoofdpodium zijn voor iedereen. Voor 3 theatervoorstellingen moet wel een kaartje kopen. Kaartjes koop je via www.lawei.nl of gewoon op het terrein zelf (als het nog niet uitverkocht is). 

Regen en kou

Het kan voorkomen dat een voorstelling door slechte weersomstandigheden wordt uitgesteld of wordt verplaatst naar een binnenlocatie. Wanneer een voorstelling na ruim de helft spelen, wordt stopgezet, dan wordt er geen geld teruggegeven.

Hoe betaal je op Simmerdeis?

Op Simmerdeis wordt er met muntjes betaald. Een muntje kost € 3,30, waarvan er € 0,60 rechtstreeks naar de programmering gaat. Er kan op Simmerdeis alleen met pin betaald worden.

Het gebruik van muntjes geldt zowel voor de barren als voor de foodstands. Deze munten kun je bij de kassa’s op het terrein kopen. Het betalen van de munten kan alleen via pin. Munten die over zijn kunnen weer worden ingeleverd bij de kassa’s op het festivalterrein of tijdens openingstijden bij De Lawei tot 27 juni 17.00 uur.

Voor je drinken moet je een harde beker halen bij de bar. Hiervoor betaal je één munt. De beker kun je aan het einde van Simmerdeis weer inleveren. Het bedrag kan dan worden teruggepind.

Alcohol & drugs

Alcohol wordt alleen geschonken aan personen boven de 18 jaar (op vertoon van ID bewijs) en het doorgeven van alcohol aan minderjarigen wordt niet getolereerd.

Je mag niet handelen in drugs of lachgas of in bezit zijn van drugs of lachgas op het festivalterrein. Drugs, lachgas en zelf meegenomen alcohol is verboden en wordt bij controle ingenomen. Beveiliging is bevoegd tassen te controleren op bovenstaande middelen.

WC bezoek en wildplassen

Op het festivalterrein vind je vlakbij de hoofdingang toiletten. Deze zijn gratis.

Wildplassen is niet toegestaan en de politie deelt hiervoor bekeuringen uit. Er zijn voldoende toiletvoorzieningen op het festivalterrein aanwezig op diverse plekken.

Gevonden voorwerpen

Alle gevonden voorwerpen worden tijdens het festival verzameld bij de infobus naast de hoofingang op het Slingepark. Na afloop van het festival worden gevonden voorwerpen naar Schouwburg De Lawei gebracht – (0512) 33 50 00.

Klachten

We proberen het festival zo te organiseren dat er zo min mogelijk overlast is voor omwonenden. Mochten er toch problemen zijn, dan kun je ons bereiken via: 06 25 25 03 65

Foto’s en opnames

Op de muziek en optredens van de artiesten is het beeld- en geluidsrecht van toepassing. Het maken van beeld- en geluidsopnames door bezoekers is niet toegestaan, fotograferen mag alleen met camera’s zonder verwisselbare lens en mobiele telefoons. Op Simmerdeis kunnen foto’s of opnamen gemaakt worden door journalisten ten behoeve van reportages op internet of in traditionele media. Een perskaart, aan te vragen bij de organisatie van Simmerdeis, is hiervoor noodzakelijk.

Wat zijn de openingstijden van het festivalterrein?

vr 23 juni van 17.00 – 01.00 uur
za 24 juni van 13.00 – 01.00 uur
zo 25 juni van 13.00 – 22.00 uur

Zijn kinderen welkom?

Kleine kinderen zijn van harte welkom bij de voorstellingen waarvoor ze binnen de leeftijdsgrens vallen. Het personeel kan te jonge kinderen toegang tot een voorstelling weigeren.

Parkeren?

Je kunt helaas niet helemaal met de auto naar het festivalterrein komen, wel kun je hem gratis parkeren bij vv Drachten. Vanaf daar kun je gratis in de Simmershuttle stappen naar het festivalterrein. Je kunt natuurlijk ook wandelen naar het festivaltterein.

Als je op de fiets komt, kun je je fiets bij de hoofdingang van het festivalterrein parkeren.

Route

Vanuit de richting Groningen/Heerenveen (a7)
Neem afrit 29 Drachten Centrum richting De Haven. Vervolg de Zuiderhogeweg door op de eerstvolgende rotonde rechtdoor te rijden (tweede afslag). Ga na 800 meter bij de stoplichten rechtsaf naar de Gauke Boelensstraat. Sla na 100 meter rechtsaf, je rijdt het parkeerterrein op. Bekijk hier de kaart.

Vanuit de richting Leeuwarden (Wâldwei n31)
Neem afrit Drachten Centrum richting De Haven, sla aan het eind van de afrit rechtsaf. Volg de Noorderhogeweg door op de eerstvolgende rotonde rechtdoor te rijden (tweede afslag). Ga bij de volgende vier rotondes steeds rechtdoor. Bij de daaropvolgende stoplichten linksaf slaan richting VV Drachten. Sla na 200 meter rechtsaf, je rijdt het parkeerterrein op van VV Drachten. Bekijk hier de kaart.

Openbaar vervoer
Alle bussen naar Drachten stoppen op busstation Van Knobelsdorffplein. Vanaf hier is het ongeveer 10-15 minuten lopen naar het festivalterrein. Loop vanaf het busstation richting De Lawei. Volg de Gauke Boelensstraat die rechts langs de Lawei loopt. Steek na 1 kilometer de kruising rechtdoor over. Na 100 meter bevindt het Slingepark zich aan je rechterhand. Via www.9292.nl kun je makkelijk en snel je reis plannen.

Sfeerbeheer

Sfeerbeheer staat garant voor een prettige sfeer op het festivalterrein in samenwerking met professionele beveiligingsbedrijven. Bezoekers zijn verplicht zich te houden aan voorschriften en/of aanwijzingen van beide groepen. Indien de organisatie van Simmerdeis oordeelt dat je gedrag ongewenst is, kan je de toegang tot het Simmerdeisterrein worden ontzegd. Bij strafbare feiten word je ten alle tijden overgedragen aan de politie en zal er aangifte worden gedaan.

Verboden voorwerpen

De volgende zaken mogen niet worden meegebracht naar het festivalterrein en worden in beslag genomen wanneer deze gevonden worden: drink- en etenswaren, drugs, lachgaspatronen, glaswerk, flessen, blik, vuurwerk, (vuur)wapens, gevaarlijke voorwerpen,  spuitbussen of –flessen.

Zaken die niet zijn toegestaan op het festivalterrein worden in beslag genomen en ben je definitief kwijt. Indien nodig worden ze samen met jou overgedragen aan de politie.

Mogen er huisdieren mee het park in?

Huisdieren zijn gedurende het hele festival niet toegestaan in het Slingepark en bij locatievoorstellingen.

Duurzaamheid

We proberen Simmerdeis zo duurzaam mogelijk te organiseren. Jij kan daaraan bijdragen door je afval netjes in de vuilnisbakken te gooien en niet op de grond. Gooi ook je sigarettenpeuk in de daarvoor bestemde asbakken.

Daarnaast hebben we duurzame bekers. Haal een drankje en betaal een muntje extra als borg voor je beker. Wissel je beker later weer in en krijg je geld terug, of neem de beker mee naar huis.

In de dieseltanks van onze agregaten zit HVO100. Dit is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen (zoals gerecycled frituurvet), en levert tot wel 90% reductievan uitstoot van broeikasgassen (CO2e) ten opzichte van gebruik van fossiele diesel gedurende de levenscyclus.

Tijdens de voorstelling

Tijdens de voorstelling mag er niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Bovendien dient je mobiele telefoon uit te staan, zodat de spelers en medebezoekers niet gestoord worden. Na aanvang van de voorstelling kun je niet meer naar binnengelaten worden. Kom dus op tijd!

Mindervaliden

Sommige voorstellingen zijn minder goed toegankelijk voor rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn. Omdat we graag willen dat iedereen Simmerdeis kan beleven, vragen we je om bij de kaartverkoop al aan te geven wat mogelijke beperkingen zijn. De organisatie van Simmerdeis gaat dan op zoek naar een oplossing.

Plattegrond

bodem lijf ballen Kop

De organisatie

 • Festival coördinator: Wiebe Kootstra
 • Productie coördinator: Wiebe Kootstra
 • Coördinatie vrijwilligers: Marc Soede, Tessa Veenstra, Janiek Prins
 • Coördinatie techniek: Jaap Stam, Wiljanco de Jonge
 • Coördinatie kaartverkoop: Anna Kingma
 • Programmering: Inge Imelman, Aliëtte Miedema
 • Programmering en coördinatie Simmersnein : Femke Wegter
 • Artiestenproductie: Aliëtte Miedema
 • Sponsoring: Alfred Matthijssen
 • Marketing : Stèfanie Feijen
 • Horeca: Marrick de Jong, Nick Fonk
 • Productie: Edo de Vries, Tobias Driesprong
 • Administratie: Anna Kingma
logo 28 - 29 - 30 juni 2024

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd en er werken naast ons vaste team ruim 100 vrijwilligers mee. Drie dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets