juni 21, 2023

Kom je een kijkje nemen in De Sluisfabriek?

Dit jaar kun je op Simmerdeis ook lekker ronddwalen in De Sluisfabriek. Vanuit het Slingepark neem je gemakkelijk het pontje richting De Sluisfabriek. Maar natuurlijk kun je ook rechtstreeks gaan – bij voorkeur lopend of met de fiets. In De Sluisfabriek kun je jong talent van BROEI, Up North, Hit the North en Noordstaat/Popfabryk aan het werk zien. Maar je kunt ook genieten van de voorstellingen ‘Grondproeven’ en ‘Simple Machines’.

BROEI op Simmerdeis

BROEI is dé plek voor jonge makers van 12 tot 22 jaar, waar zij het podium pakken om hun eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen. Van voorstelling tot film, van concert tot stand-upcomedy. Op Simmerdeis nemen vijf jonge makers je mee in hun gedachten over de vraag: ‘Hoe gaan we om met elkaar en de wereld en welke plaats heb ik daarin?’ Ze werken op Simmerdeis in een open werkplaats in de Sluisfabriek, waar je ooggetuige bent van hun maakproces. Daarnaast vindt er op zaterdag drie keer een BROEITALK plaats, waarin de makers hun tussenresultaten presenteren aan publiek en dieper op hun onderwerpen ingaan. Op zondag geven de makers korte presentaties op de BROEISTAGE.

De Makers die BROEI meeneemt naar Simmerdeis zijn Fardau Nijboer, Daan Feenstra, Studio GILA, ROATS en Pieter van Aalst.

Talent van UP North, Hit the North en Noordstaat/Popfabryk

Up North is een interdisciplinair laboratorium waarin jonge noordelijke artiesten in de hiphop- en popcultuur kunnen experimenteren en hun talenten kunnen ontwikkelen. We gebruiken hierbij een brede definitie van hiphop- en popcultuur die alle kunstvormen raakt. Hiphop- en popcultuur zijn discipline-overschrijdend en verbindend. Op 24 en 25 juni zie je in de Sluisfabriek verschillende talenten vanuit Up North. 

LAURIE B – EVERYTHING WILL BE OKAY. MAYBE…Als interdisciplinair artiest maakt Laurie de muziek, de spoken word en de visuals zelf, zij versterkt op visuele en metaforische wijze het thema van de tekst, zoals in samenwerking met een danseres die haar meest negatieve gedachten uitbeeldt terwijl de beatgestuurde beelden van inkt in water juist een krachtige en sterke emotie weergeven.  

ZOZY – TUNNELVISIE X ULTRA ZOOM
In ‘Tunnelvisie x Ultrazoom’ vertelt Groningse zangeres en songwriter ZOZY haar verhaal over het omgaan met ons bestaan, de oneindigheid van waar we ons in bevinden, de onontkoombare dood en het onophoudelijke leven.Tunnelvisie x Ultrazoom houdt zich niet klam vast aan één genre; elektronisch en a capella, synth partijen en koor zang komen allemaal voorbij in deze voorstelling. Laat je meeslepen, de nacht in!

MOMSNAME – THE WAVES

In deze voorstelling waarin film en livemuziek worden versmolten, word je aan de hand genomen tijdens een zoektocht naar zelfontwikkeling. Esmee Thiescheffer verteld samen met haar Indie band MOMSNAME haar verhaal over het omarmen van duistere emoties.

MEES – DE WACHTKAMER
De Wachtkamer’ is een muzikale spoken word voorstelling over de wachtlijsten voor genderzorg. Want wat doet het met je als je jarenlang moet wachten om te worden wie je bent? Hoe blijf je in het moment leven als je liever in de toekomst wil zijn? En hoe kun je jezelf zijn als je nog steeds niet weet wie dat precies is?

Voorstellingen kijken in De Sluisfabriek

In de Sluisfabriek kun je de voorstelling ‘Grondproeven‘ zien van Titia Bouwmeester en 5e kwartier. Een muzikaal pop-up restaurant waar je kan luisteren naar het verhaal van lokale akkerbouwers en proeven van de producten van hun land. Twee acteurs kruipen in de huid van groentetelers en schetsen een actueel thema vanuit een persoonlijk perspectief. Hoe kunnen akkerbouwers verduurzamen én toch een eerlijke boterham verdienen? En welke rol speelt de consument bij de duurzame verandering?

Of kom kijken naar ‘Simple Machines‘ van Ugo Dehaes en Kwaad Bloed. Hierin toont Ugo hoe hij in zijn kelder organisch ogende robots kweekt, grootbrengt en hoe hij ze tot dansers opleidt. De voorstelling is een poging om de mens helemaal overbodig te maken in het creatieproces. Welkom in de toekomst. Voor iedereen vanaf een jaar of 9. Dus ook voor grote mensen!