juli 3, 2024

Veel verbinding op Simmerdeis 2024

Simmerdeis kijkt terug op een succesvolle vijftiende editie van het festival vol muziek, theater, kunst en cultuur in Drachten. Ook de locatievoorstelling Grondproeven in Holwerd boekte succes.

Het Slingepark in Drachten werd vier dagen lang goed bezocht. Daarnaast waren er voorstellingen in de Sluisfabriek, Studio to B, op het terrein van Leenstra en het centrum van Drachten. De voorstelling in Holwerd is nog tot en met volgende week te zien. Er werden in totaal zo’n 30.000 bezoeken geteld.

Verbinding stond centraal op de editie 2024 van Simmerdeis. Artistiek leider Inge Imelman: “In veel voorstellingen ging het over die verbinding. In Het Gesprek gebeurde dat letterlijk; we kregen door jonge acteurs de vraag ‘hoe voer je eigenlijk een goed gesprek’ gesteld. In Buskruit namen jongeren uit Drachten het publiek mee in hun verhalen, soms rauw, maar altijd hoopvol. Na afloop leverde dat veel gespreksstof op.” Directeur Elly van der Goot was onder de indruk van Buskruit. “Ik ben heel trots dat het gelukt is om jongeren en jonge makers een podium te bieden en daarmee een perspectief. Buskruit heeft mij daarin echt geraakt.” Het optreden van Dabke to go mag ook genoemd worden, vindt zowel Imelman als Van der Goot. Imelman: “Zonder woorden werd daar verbinding gelegd. Voor we het wisten stonden we met een mengelmoes van nationaliteiten op de dansvloer.” Amoukanama zorgde ook voor een internationaal karakter op Simmerdeis. De circusvoorstelling is het resultaat van sociaal culturele en educatieve projecten in België, Frankrijk en Guinee. “Geweldig dat we ze hier in Drachten mochten ontvangen.”

Primeur voor Simmerdeis
Simmerdeis werd verrast met een ingelast optreden van de nieuwe gemeentedichter van Smallingerland: Erik de Boer deed tijdens het festival meerdere voordrachten. Simmerdeis beleefde daarmee de primeur van zijn nieuwe rol. Naast alle voorstellingen waren er muzikale optredens, van klein en intiem tot groots en meeslepend, verdeeld over verschillende podia.

De Sluisfabriek als creatieve broedplaats  
De Sluisfabriek werd omgetoverd tot een interdisciplinair laboratorium vol performances, muziek, theater en kunst. Een podium voor jonge talentvolle makers, performers en muzikanten van BROEI, Up North (een samenwerking tussen Popfabryk en Noordstaat) en Hit the North. De plek om eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen. Grote verrassing daar was het geweldige optreden van Mayte Veenstra. 

Simmersnein 
De laatste dag van Simmerdeis werd afgesloten met de zogenoemde Simmersnein. Op deze dag is er alle ruimte voor lokaal talent om zich – vaak voor het eerst – op een podium te presenteren. Het was daarnaast de ultieme gezinsdag voor Simmerdeis. “Wat mooi dat er zoveel voor kinderen te doen is op dit festival”, was een van de reacties uit het publiek.

Duurzaamheid
Productioneel groeit het festival op het gebied van duurzaamheid. Van der Goot: “Waar we jonge talenten de ruimte geven om zich te ontwikkelen, vragen we dat ook van onszelf. Dat zien we dit jaar terug in enorme stappen op het gebied van duurzaamheid. Het brandstofgebruik is bijvoorbeeld gehalveerd, en we maken veel meer gebruik van LED verlichting.”

Simmerdeis 2025
De zestiende editie van Simmerdeis vindt plaats van 26 t/m 29 juni 2025. Blijf op de hoogte van Simmerdeis via Instagram op @simmerdeisofficial of facebook @simmerdeis.