Programma

28 juni - Dans

X_Yusuf_Boss

Dansvloer | vrijdag 28 juni om 19:45 uur en 21:00 uur

Vanuit de overtuiging dat je geschiedenis niet iets is wat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent choreograaf Mohamed Yusuf Boss zijn bi-culturele achtergrond. Hij keert terug naar de Somalische gemeenschap in Groningen en Emmen waar hij is opgegroeid. Daar gaat hij in gesprek met de oudere en de jongere generatie en met zijn moeder, die de brug is naar de achtergebleven familie in Somalië. Deze ontmoetingen resulteren in LÍX, een multimediale dansvoorstelling waarin Mohamed het gefragmenteerde zelf ontrafelt. Door hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer te verenigen brengt X_YUSUF_BOSS met LÍX een ode aan de mens die zich niet altijd heel voelt, maar wel degelijk heel is. 

Hiphop en traditionele Somalische dans worden schaamteloos door elkaar gehusseld, maar vinden elkaar op wonderbaarlijke wijze. – Jos Visscher, DVHN (30 oktober 2021), over LÍX 

[Je blijft] voortdurend gefascineerd door de prachtige eenheid van beweging, muziek en licht. – Luuk Verpaalen, Theaterkrant (31 oktober 2021), over LÍX 

X_YUSUF_BOSS is het huis en platform rondom de Groninger choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Startend vanuit dans slaan we bruggen tussen disciplines én tussen gemeenschappen en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid. Onze werkwijze vertrekt vanuit het hiphop-principe each one teach one, waarbij ieder die bijdraagt aan het collectief leert van elkaar en van het project. 

logo 27 - 28 - 29 - 30 juni 2024

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd en er werken naast ons vaste team ruim 100 vrijwilligers mee. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets