Programma

29 juni - Dans

Marta & Kim – Engel

Dansvloer | zaterdag 29 juni om 16:30 uur & 20:00 uur

Marta en Kim zijn een Noors/Nederlands duo, dat circus en dans combineert. Ze verdiepen zich in menselijk contact, dat de basis vormt voor hun partnerwerk. Hun verschillende achtergronden stellen Marta & Kim in staat om door een andere lens te kijken en te zoeken naar universele betekenis in hun werk.  

Marta en Kim zoeken naar eenvoudige fysieke metaforen en werken die uit, waarbij ze toegankelijke beelden creëren met oog voor detail. Ze spelen met schijnbaar onmogelijke figuren die tot de verbeelding spreken, terwijl ze de fragiliteit van het mens-zijn nooit uit het oog verliezen.  

Marta Alstadsæter (Noorwegen, 1990) en Kim- Jomi Fischer (Nederland, 1985) werken sinds 2016 samen als performers en makers. Sinds 2017 werkt het duo als associate artists onder de vleugels van Dansateliers in Rotterdam. Daarnaast werken ze samen met Davvi en het Arctic Arts Festival, waardoor ze sterke banden met Noorwegen hebben.  

Hun voorstelling Engel won de BNG Bank Dansprijs in 2018 en werd geselecteerd voor het prestigieuze festival Aerowaves Twenty19. In 2019 werden Marta & Kim genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2019. Samen met Dansateliers en partner Festival Circolo kregen ze een Nieuwe Makersregeling toegekend voor de periode 2020-2022. 

Wat is ons bewustzijn? Wanneer een gedachte bij ons opkomt, waar wordt die dan door ingegeven? We hebben vele manieren om de wereld om ons heen te ervaren. Maar dat wat zich niet in woorden laat vangen kunnen we maar moeilijk accepteren. De angst voor het ongrijpbare weerhoudt ons.

In Engel zie we twee performers – een circusacrobate en een danser – die werken met lichaamsgewicht, momentum en richting. Een fysiek duet over de innerlijke strijd van ieder mens met de verschillende kanten van onszelf en de dingen in ons leven waar we niet direct betekenis aan kunnen geven.

“Een zeer poëtisch en geweldig goed gecomponeerd uur van lichaamsbeheersing en spierkracht op top-niveau.” Nordlys, 2018

“De symbiotische vorm die de acrobatische danser en de dansante acrobaat hebben gevonden, zorgt ervoor dat je geen moment wil wegkijken van deze versmelting van twee lichamen.” Theaterkrant.nl, 2018

logo 27 - 28 - 29 - 30 juni 2024

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd en er werken naast ons vaste team ruim 100 vrijwilligers mee. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets