Programma

28 juni & 29 juni & 30 juni - Kids

Biodiversiteit in augmented reality

Tuin der Zintuigen | vrijdag, zaterdag en zondag

De symfonie van de biodiversiteit…. ontdek het geluid en de verhalen van inheemse fora en fauna. Stel je voor dat de natuur uit geluid bestond, hoe zou het dan klinken? Geen chaotische kakofonie, maar een weelderige symfonie. Ieder onderdeel van de natuur is namelijk tot in het kleinste detail op elkaar ingespeeld. Juist deze samenklank van alle verschillende fora en fauna maakt de Nederlandse natuur zo mooi. 

Stap in de wereld van inheemse planten en insecten en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier. Maak kennis met onze inheemse planten, je zal zien dat achter elke plant een verhaal en een geschiedenis schuilt. Ontdek zo de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit. 

Het project biodiversiteit in augmented reality is een artistiek en wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld door kunstenaar Chantalla Pleiter, met het doel een ervaring te bouwen die met een tablet en echte planten te ervaren is. Een mobiele versie die op tour kan naar festivals en een vaste opstellingen; een interactieve tuin, de eerste bij Broedplaats De Campagne in Groningen. 

Het project draait om biodiversiteit en de focus ligt op onze inheemse planten die op de rode lijst staan. Dit betekend dat ze mogelijk met uitsterven bedreigd worden en misschien in onze nabije toekomst gaan verdwijnen. Dat betekend niet dat alleen de plant zelf verdwijnt maar ook alles wat ecologisch bovenop deze plant is gebouwd, zoals bijv. het insect voor wie deze plant zijn enige huis is, zijn waardplant. 


Ontwikkeld door: Chantalla Pleiter | In samenwerking met: Jip de Beer, creatief programmeur | Onderzoek: Lisa Biesot | Geluid compositie planten: Raphael De Cock, Bram Bosteels & Jurgen De Bruyn | Sponsor van inheemse planten: kwekerij Cruydt-Hoeck Wildeplantenzaden | Plantenstemmen: Kasper Peters, P.M. O’sullivan, Fieke Gosselaar, Connie Esbach, Marc Roosenbrand, Chantalla Pleiter & Lisa Biesot | Advies: oa Henk Pleiter; professional inheemse planten en biodiversiteit | Partners: Station Noord, Terra, Festival Lunalia & Festival Pückler Karawane

logo 27 - 28 - 29 - 30 juni 2024

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd en er werken naast ons vaste team ruim 100 vrijwilligers mee. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets