juni 25, 2023

(On)verwachte ontmoetingen op Simmerdeis

Drie dagen lang optredens van theatermakers, muzikanten, circusartiesten, beeldend kunstenaars, dichters, performers, dansers: dat was Simmerdeis. Afgelopen weekend stond het Slingepark en de nevenlocatie De Sluisfabriek op de kop. Het publiek genoot van elkaar, van de optredens, eten en drinken, fijne terrasjes, de sfeer was geweldig. Simmerdeis is de ideale plek om in aanraking te komen met nieuwe muziek en theater, en je onder te dompelen in alle ervaringen die het festival met zich meebrengt. Dat is veel vertier en vrolijkheid, maar zeker ook inhoud. Gevoelige en actuele onderwerpen werden door de artiesten belicht.

Samen met het zonnetje maakte dit een onvergetelijke vijftiende editie. Meer dan 29.000 mensen wisten het driedaagse festival in Drachten te vinden.

Blik vooruit
Simmerdeis agendeert met deze editie de toekomst in vele vormen. De voorstelling ‘Grondproeven’ stelde de vraag: “Hoe kunnen akkerbouwers verduurzamen en toch een eerlijke boterham verdienen, en welke rol speelt de consument in deze verandering?”. De dansvoorstelling ‘Life is Short. Buy That Dress’ ging over overconsumptie met een enorme berg textiel in de hoofdrol. Culinair kunstenaar Sjef Torrie liet kinderen vegan snoepjes maken en proeven. Studio Cité was een kunstkermis vol beeldende installaties waarmee volop gespeeld kon worden door zowel kinderen als volwassen. Tot slot, in de voorstelling Bankcontact stelden vrijwilligers van Simmerdeis aan toevallige festivalgangers de vraag: “Wat maakt voor jou het leven waardevol?”. Het resulteerde in prachtige ontmoetingen waarin het luisterend oor centraal stond.

Een park vol beleving
Naast de voorstellingen waren er optredens van o.a. Sophie Straat, Coloray, Pip Blom en de winnaar van de Kleine prijs van Fryslân Dan and the Middle Men. Een zweefmolen, veel activiteiten voor kinderen, silent disco en noem maar op.

De Sluisfabriek als creatieve broedplaats 
Net als de vorige editie werd de Sluisfabriek omgetoverd tot een interdisciplinair laboratorium vol performances, muziek, theater en kunst. Een podium voor jonge talentvolle makers, performers en muzikanten van BROEI, Up North (een samenwerking tussen Popfabryk en Noordstaat) en Hit the North. De plek om eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen.

Simmersnein 
Traditioneel werd de laatste dag afgesloten met de zogenoemde Simmersnein. Dé familie-doe-dag van het festival waarop de verbinding met Drachten wordt getoond. Veel lokale groepen presenteerden hun talenten aan het publiek. Bewegingscentrum Drachten, Elzer Educatie en De Bigband Drachten, het is slechts een greep uit het aanbod. Het mooie weer leverde een grote bijdrage aan het heerlijke relaxte sfeertje in het park.

Simmerdeis 2024
We kijken uit naar de vijftiende editie van Simmerdeis die plaatsvindt van 28 t/m 30 juni 2024.