Het Jerrie Journaal: Circus Ronaldo

Een circustent op het Kiryat Onoplein. Dagelijks parkeren er auto’s. In de circustent bevindt zich een andere wereld. Die van een eenzame, kwetsbare en hoopvolle clown. Zonder rode neus of makkelijke lach. “No Spektakel” roept Ronaldo. Hij spreekt een onbekende taal. Een soort artiesten Italiaans vermengd met Roemeens, of zoiets. We kunnen het niet vertalen, maar we begrijpen het wel. Wij allemaal, als eenvoudige toeschouwers.

 

Hij ziet ons liever weggaan. Toe maar, ga maar naar huis. Maar we blijven. Dat iedereen in de show is overleden begrijpen we. Alle clowns. We klappen.  Het helpt en ook weer niet. De clown is droevig en krachtig, hij heeft hoop. Hij schept verwachtingen die subliem niet worden waar gemaakt. De clown is stiekem virtuoos, we klappen nog een keer. We zijn in vrolijke verwarring.

 

De taal blijft onvertaalbaar. De mimiek en stilte vertellen alles. Een veer zweeft symbolisch door de circustent. Hij weet in zijn eentje de magie van het circus te laten voelen. De clown in hem laat de mislukking zien. We leven mee, hij is innemend. Een mislukking is fijn. We weten dat we zelf zo veel fouten maken. Hij speelt met ons.

 

Klassieke thema’s zijn er. Net even anders. De zaag, die een toeschouwer door midden moet halen. Dan zelf maar! Circuswetten worden getart. Hij roept nog eens; None Comico. Het is juist grappig. We begrijpen het niet helemaal, maar lachen op de juiste momenten. De clown speelt met ons, ondanks zijn verdriet.

 

We ruiken het zaagsel. Is er echt een rat? Welk kunstje is er geleerd? Helpt ons applaus? De grote vraag is of hij de tragiek overwint. Ja en nee. Hij overwint zichzelf. De mislukking blijft op de loer liggen. De tragiek ervan grijpt iedereen bij de strot. We mogen helpen, letterlijk. De schep en het kruis blijken niet nodig. Hij is levensmoe. En ook zo sterk.

 

Verzamelt hij alle goede en slechte herinneringen bij elkaar? Clown Ronaldo is dapper. We zijn allemaal dapper vanavond. Het is donderdagavond. Het is nu al zeker. Als je dit mag zien dan heb je een van de hoogtepunten van Simmerdeis meegemaakt. Dompel je onder in een show die gewapend beton doet smelten. Ongeacht de buitentemperatuur. Volgens de geruchten zijn er nog een paar kaarten beschikbaar.

 

 

 

 

 

Door: Jerrie de Boer