Het Jerrie Journaal: Blinde Vlek

Blinde Vlek van het Houten Huis vindt plaats in Oudega. De ontvangst is in een kleedkamer. Blinde Vlek vindt plaats in een gymzaal. Daar is de voorstelling speciaal voor geschreven. Matten en ringen, ze zijn onderdeel van.

 

Er wordt gestart met vervreemdende geluiden. Een voice-over die informatie uit het verleden tot het heden over ons uitstrooit. “200 miljoen jaar geleden, knaagdieren krijgen haar. 2019: 4,5 miljard mensen zijn verbonden met internet.” Krijgen we meer kennis door de constante stroom aan informatie die tot ons komt? Of worden we gemanipuleerd? Zien we door de bomen nog een bos? Zijn we niet meer dan op afstand bestuurde pilonnen?

 

De voorstelling vraagt het zich af. En meer dan dat. Er wordt een vrij droevig beeld geschetst van het hier en nu. De acteurs bewegen, schuifelen en kruipen over de sportvloer. Wat zijn de hedendaagse problemen? “Ik ben mijn password kwijt” of  het sterven aan ouderdom wat straks misschien verleden tijd is?

 

Hoe ziet de wereld zonder privacy er uit? Een voorstelling die vragen stelt. De antwoorden mogen we zelf verzinnen. Dat is belangrijk. Zelf antwoorden verzinnen. Zelf nadenken. Want anders…