Programma

24 juni & 25 juni & 26 juni - Muziek

Up North

vr 24 juni 19.00 uur DANYTHA | 20.00 uur MAYA MARIA | 21.30 uur DINA | zat 25 juni 16.00 uur | DANYTHA 19.30 uur | MAYA MARIA 21.00 uur | DANYTHA 21.30 uur DINA | zo 26 juni 14.30 uur hoofdletterF | 16.30 uur hoofdletterF

Up North is een interdisciplinair laboratorium waarin jonge noordelijke artiesten in de hiphop- en popcultuur kunnen experimenteren en hun talenten kunnen ontwikkelen. We gebruiken hierbij een brede definitie van hiphop- en popcultuur die alle kunstvormen raakt. Hiphop- en popcultuur zijn discipline-overschrijdend en verbindend. Up North is een samenwerking met de Popfabryk (Friesland), Noordstaat (Groningen) en Stichting Kunst en Cultuur (Drenthe).

MAYA MARIA – The Chaos of Becoming

In een niet al te verre toekomst stort een eenzame reiziger vanuit de hemel neer op de aarde. Alleen probeert zij te bewegen in deze vreemde, onbekende wereld vol gevaar, duisternis en chaos. De reiziger zoekt antwoorden, niet alleen op vragen over haar nieuwe thuis, maar ook over haarzelf; Waar komt ze vandaan? Wie is ze? 

“The Chaos of Becoming” vertelt het verhaal van een individu op haar reis om eigenwaarde en haar identiteit te vinden. De uitdagende ervaring om kennis te maken met een wereld vol problemen en zorgen; de euforie van het vinden van liefde en veiligheid in een partner; en de eye-opening ervaring die gepaard gaat met het confronteren en accepteren van de donkere delen van iemands wezen – vaak ‘de schaduw’ genoemd – en het integreren ervan in het bewuste zelf. De allegorie wordt je aangeboden als een multidisciplinair stuk door MAYA MARIA door middel van vocale en spoken word-uitvoeringen, naast instrumentale arrangementen en beelden van Brandon McKinney, gecombineerd met expressieve dans ondersteund door DANYTHA.

DANYTHA – CYBORG

DANYTHA is een alternatieve hiphop artieste uit Assen. Met haar nieuwe interdisciplinaire liveshow genaamd CYBORG zoekt haar grenzen als maker en artiest op. Ze neemt de kijker op een eerlijke, poëtische en soms kwetsbare manier mee in haar wereld. Een wereld waarbij zo iets menselijks als lief hebben een te kwetsbaar proces lijkt. Het verlangen naar het zijn van een cyborg vergroot zich, maar is dit hetgeen waar DANYTHA daadwerkelijk naar verlangt?

In samenwerking met: Assiindewaris, Soulitude, COME WHAT MAY FASHION en CFX digital.

DINA – Heart

Zangeres DINA slaat een brug tussen conventionele muziek en meditatieve muziek. Met haar unieke en eigen stijl is ze een pionier in haar vak. Haar muziek voelt filmisch aan en met haar ligconcert neemt ze je mee op reis door een weids en uitgestrekt woestijnlandschap. Een landschap waarin dromerige gitaarpartijen en DINA’s warme  stem een decor vormen van rust en verstilling. Iets wat zij belangrijk vindt, een persoonlijke missie, om in de gehaaste en prestatiegericht maatschappij een moment van stilte te creëren. 

We zijn vatbaar voor prestatiedrang, werkdruk en het streven naar perfectionisme. Met haar ligconcert neemt ze je mee op reis door een weids en uitgestrekt woestijnlandschap. Een landschap waarin dromerige gitaarpartijen en Dina’s warme stem een decor vormen van rust, en verstilling. 

hoofdletterF – dat ik op veen lijk

‘dat ik op veen lijk’ is een muzikale spoken word voorstelling. Geluid en tekst komen samen in deze aardse, mysterieuze en donkere monoloog. In collagevorm wordt opgroeien in Drenthe bekeken vanuit drie verschillende perspectieven: die van het meisje (de schrijver), die van het lijk (het meisje van Yde) en die van het veen (de geschiedenis). Met de hulp van sferische geluiden worden deze verschillende perspectieven vormgegeven. De elektronische muziek, dat ergens zweeft tussen hiphop en soundscape, voorziet het kwetsbare van de voorstelling met een ruig randje. Geluid ondersteunt tekst en tekst ondersteunt geluid. 


De voorstelling ‘dat ik op veen lijk’ gaat over opgroeien in Drenthe. Als mens word je gevormd door je  omgeving en je omgeving wordt gevormd door mensen. Hoe zie je eruit als je gevormd bent door een  veenlandschap? ‘dat ik op veen lijk’ is een zoektocht naar roots en identiteit. Veen vormt en conserveert.  Maar uiteindelijk komt alles samen. Alles mengt. Dat wat eronder ligt, vind je op de bovenlaag.

logo 23 - 24 - 25 juni 2023

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd door De Lawei producties én ruim 100 vrijwilligers. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets