Programma

24 juni & 25 juni & 26 juni - Muziek

BROEI

vrijdag 24 juni 19.00 - 22.00 uur | zaterdag 25 juni 15.00 - 21.00 uur | zondag 26 juni 14.00 - 17.00 uur | De Sluisfabriek

Welkom bij BROEI. Het podium voor jonge makers van 12-22 jaar. BROEI is hét Arcadia-project waarin jongeren het podium pakken om hun eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen. Van voorstelling, film tot graffiti: tijdens Arcadia BROEIt het in heel Friesland! Tijdens de 100 dagen van Arcadia nemen jonge makers van 12-22 jaar je mee naar hun ‘Arcadia-to-be’. Ze laten je zien wat hen bezighoudt en hoe het beter kan, met eigenzinnige projecten die ze zelf ontwikkeld hebben.

Tijdens de 3 dagen van Simmerdeis presenteren we een selectie van de makers. Je volgt work-in-progress, presentaties en voorstellingen.

Oane Marten van der Veen – Ode

Kijk eens naar buiten. Ik wacht wel… Neem eventjes 20 seconden de tijd om alles om je heen te bewonderen. Ja? Nee.
Okay, nu je dat gedaan hebt. Nee, echt doen. Wat zag je?

Er is een kans van 99,9% dat jij een medemens spotte, daar, zonet. Niet over nagedacht? Waarschijnlijk dacht jij aan de bomen en de overheerlijke geur van t gras. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat er ruim 7,7 miljard mensen om je heen lopen en jij ze niet eens opmerkt?
‘Normaal’ noemen we dat. Maar ben je, tussen al die mensen, wel zo normaal of juist heel speciaal, en wat vertellen die mensen je nou eigenlijk?

Dit is waar de multidisciplinaire performance ‘Ode’ over gaat; elk leven is immers waardevol en alle details zijn het waard om te benoemen. Ode wordt geregisseerd door de jonge makers Oane Marten van der Veen en Jannie Elzinga.

Stel je voor: het is ochtend en je loopt over straat. Je vraagt je af of je je deur wel goed dicht hebt gedaan. Natuurlijk heb je dat. Iedere ochtend steek je de sleutel op dezelfde manier in het slot, je draait je pols een kwartslag naar rechts en vertrekt met de smaak van fairtrade koffie nog in je mond. 

De verloren reizigers – Toiletgebouwroutine

Je loopt langs de Zara en H&M en je overweegt een baksteen te gooien, maar je bent geen extremist, dus je zet gewoon je ene voet voor de andere. Je loopt langs de McDonalds waar kilo’s vlees per dag worden verkocht, je denkt aan dode dieren. Je kijkt naar de verkopers van De Sting die allemaal wit zijn, je hoopt op gelijkheid. Je wilt Mark Rutte bellen, vriendelijk vragen hoe het kan dat ‘Den Haag wederom haar kop in het alsmaar groter wordende drijfzand steekt’. 

Stel dat je in plaats van Mark Rutte te bellen, je beste vriend opbelt. Hij staat op het punt zich vast te ketenen aan een boom met een brandende fakkel vanwege de gaswinning in Groningen. En dan zegt hij: “Laten we het helemaal anders doen. Wij gaan op een camping wonen.”

Oetsen van der Veen – PRIKKEL

“Hoor je dat? Knoop dat goed in je oren!” 
“Hoe knoop je eigenlijk iets in je oren meneer?”
Waarom lacht iedereen nu? Waarom is de meester nu nog bozer op mij?
Ik sla mijn handen op mijn oren door het veel te harde geluid in het lokaal. Ik begin te zweten en te trillen.
“Kijk mij in m’n ogen aan!”
Langzaam aan hoor ik niks meer, alles wordt zwart voor mijn ogen.

Overprikkeld, overgevoelig en vaak onbegrepen. Dit is vaak het verhaal van iemand die op het spectrum zit. Vaak moeten zij zich aanpassen aan de maatschappij, maar waarom kan de maatschappij zich niet aanpassen aan hen?

In de voorstelling PRIKKEL laten jonge theatermakers onder regie van Oetsen van der Veen op een artistieke wijze zien hoe de wereld eruit ziet voor iemand die op het (autisme)spectrum zit. Is die wereld echt zo anders? Zoja, wat kunnen we doen om de wereld inclusiever te maken? Of toch niet? Zijn we dan allemaal niet gewoon hetzelfde?

Senne Weijsters – Nature (H)Art

Nature (H)Art is een graffitiproject op een stadsbus. Gedurende Arcadia zal er een stadsbus van Arriva rondrijden waarvoor Senne (13 jaar) een ontwerp maakt. Met haar project wil Senne aandacht vragen voor een betere wereld, een wereld waarin we zorgdragen voor de aarde. Komt dat zien, dus!

Senne over haar project:
“Overstromingen, bosbranden, plastic soep! Het gaat echt slecht met de natuur en ik bedoel… ik ben pas 13. Hoe gaat mijn toekomst eruit zien? Ik kan dan niet de hele wereld redden, maar ik kan toch wel iets doen!?”

“Ik wil met dit project de wereld een beetje beter, maar ook mooier maken.
En ondertussen is dat ook wat dubbel: Ik wil bijvoorbeeld de wereld een beetje beter maken, maar ik wil ook lekker met vriendinnen shoppen en naar de MacDonalds gaan. Dus waar ligt het evenwicht?”

Even voorstellen: “Ik ben Senne Weijsters en ik ben 13 jaar. Ik ben best wel creatief en ik hou heel erg veel van tekenen/verven, maar ook van graffiti. Daarom maak ik een graffiti mural op een bus, met als thema dat het beter moet gaan met de natuur. Wie weet zie jij de bus en opent het je ogen. En… rijd je een stukje mee?”

Annabel Adema – Glitterregen 

Glitterregen is een beeldend project dat een kijkje geeft in een utopische wereld waarin de vrouwelijke eigenschappen van ieder mens versterkt zijn, doordat er een wolk van knuffelhormonen en emotie-hersencellen uitgestort is over de aarde. Het resultaat: Binnen no time is de opwarming van de aarde opgelost en geven we weer meer om elkaar dan om geld.

Annabel: “In de wereld van vandaag is het moeilijk voor te stellen hoe het is als er wordt gereageerd en gehandeld vanuit vrouwelijkheid. Daarom vraag ik me af hoe de wereld er dan uit zou zien. Ik wil de kwaliteiten van vrouwelijkheid naar voren brengen, de kwaliteiten die wij op dit moment te weinig benutten, maar heel erg goed zouden kunnen gebruiken.”

“Een belangrijk aspect voor mij is hoe ik mijn werk maak. Want ook de kunst is heel lang geregeerd door mannen. Terwijl er zo veel prachtige ‘vrouwelijke’ technieken en materialen bestaan zoals haken, breien, glitters, 3D knipsels, stof, lint en schattige patroontjes. De vervrouwelijkte wereld ga ik daarom weergeven op grote schilderijen gemixt met ‘vrouwelijke’ materialen.

logo 23 - 24 - 25 juni 2023

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd door De Lawei producties én ruim 100 vrijwilligers. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

koop tickets