over simmerdeis

Simmerdeis is hét culturele festival van Smallingerland. Simmerdeis wordt sinds 2007 georganiseerd door De Lawei producties én ruim 100 vrijwilligers. Vier dagen lang staat Smallingerland in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Simmerdeis wil een duurzaam festival zijn, en duurzaamheid is niet alleen bewust omgaan met stroomgebruik en waterverbruik of het scheiden van (zo min mogelijk) afval. Duurzaamheid is ook nadenken over hoe we met elkaar omgaan, een duurzame samenleving, stad versus platteland, groei en krimp. Iedere editie kent een rode draad die je terugziet in de programmering en tegenkomt op het festival.

Circusacts, bijzondere toneelvoorstellingen, experimenteel theater, straattheater en kindervoorstellingen. Niets is te gek op het Simmerdeis. Wat helemaal leuk is: veel voorstellingen en alle muziekacts op het hoofdpodium op het Slingepark zijn gratis.

De voorgaande jaren heeft het publiek al kunnen genieten van onder meer Kensington, Kraantje Pappie, Elske DeWall, Rigby, Chef’Special, Mister and Mississippi, Laura Jansen, De Staat, Audio Adam, Lucas Hamming, en Kuenta I Tambu op het hoofdpodium in het Slingepark. Tijdens de editie van 2019 waren er ruim 32.000 bezoekers!

Tot op Simmerdeis 2022 – 24, 25 en 26 juni 2022!

Aftermovie Simmerdeis 2019

Plattegrond

De organisatie

Simmerdeis wordt georganiseerd door: De Lawei producties

Medewerkers Simmerdeis 2022

 • Festival coördinator: Inge Imelman
 • Productie coördinator: Alfred Matthijssen
 • Coördinatie vrijwilligers: Marc Soede
 • Coördinatie techniek: Jaap Stam
 • Coördinatie kaartverkoop: Anna Kingma
 • Programmering: Inge Imelman, Susanne Visser
 • Artiestenproductie: Jedidja Smalbil
 • Sponsoring: Stef Avezaat
 • Marketing: Stefanie Feijen
 • Horeca: Bianca Bolder
 • Productie: Edo de Vries
 • Artiestenproductie: Susanne Visser
 • Hospitality: Miriam Dijksman, Ida de Vries
 • Administratie: Heida Snijder, Johanna van der Veen

Beeld- en geluidmateriaal

Simmerdeis of een mediapartner kan beeld- en/of geluidsopnamen (laten) maken tijdens het festival. Deze opnamen kan Simmerdeis gebruiken op de website of ter promotie van het evenement via social media netwerken, zoals Facebook, Instagram, Twitter of Youtube. Daarnaast kunnen de opnamen gebruikt worden op de mediakanalen van de mediapartner(s), waaronder mogelijk radio en/of televisie. De gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt dan hetgeen hierboven omschreven. Neem contact op met Simmerdeis indien u een online gepubliceerde foto wilt laten verwijderen.

Algemene voorwaarden

Simmerdeis wordt geproduceerd door Schouwburg De Lawei. Schouwburg De Lawei is lid van de VSCD (Vereniging Schouwburgen en Concertgebouwdirecties) en volgt de Algemene Bezoekersvoorwaarden.

Klik hier om de algemene voorwaarden te lezen.

About Simmerdeis

What is Simmerdeis?

Simmerdeis is a professional producing arts festival held in a public park in Drachten (main venue) and various other venues in Drachten and the surrounding villages. Our stage is everywhere: in Slingepark, in the centre of Drachten, in the villages and at special indoor and outdoor venues.

The programme includes a surprising, challenging and accessible mix of theatre, circus, dance, music and visual/digital art.

Click on the link for the full text.

EngelseTekstSimmerdeis

Oer Simmerdeis

Wat is Simmerdeis?

Simmerdeis is in profesjoneel produsearjend keunstfestival, dat ‘m ôfspilet yn in iepenbier tagonklik park yn Drachten (haadlokaasje) en op ferskate lokaasjes yn Drachten en de doarpen dêr omhinne. Us poadium is oeral: yn it Slingepark, yn it sintrum fan Drachten, yn de doarpen, op bysûndere lokaasjes, likegoed binnendoar as yn de bûtenlucht.

It oanbod bestiet út in ferrassende, útdaagjende en tagonklike miks fan téater, sirkus, dûns, muzyk en byldzjende/digitale keunst.

Druk de link foar de folsleine tekst.

FrieseTekstSimmerdeis

Huisregels & algemene informatie

Sfeerbeheer

Sfeerbeheer staat garant voor een prettige sfeer op het festivalterrein in samenwerking met professionele beveiligingsbedrijven. Bezoekers zijn verplicht zich te houden aan voorschriften en/of aanwijzingen van beide groepen. Indien de organisatie van Simmerdeis oordeelt dat je gedrag ongewenst is, kan je de toegang tot het Simmerdeisterrein worden ontzegd. Bij strafbare feiten word je ten alle tijden overgedragen aan de politie en zal er aangifte worden gedaan.

 

Verboden voorwerpen

De volgende zaken mogen niet worden meegebracht naar het festivalterrein en worden in beslag genomen wanneer deze gevonden worden: drink- en etenswaren, drugs, lachgaspatronen, glaswerk, flessen, blik, vuurwerk, (vuur)wapens, gevaarlijke voorwerpen,  spuitbussen of –flessen.

 

Alcohol & drugs

Alcohol wordt alleen geschonken aan personen boven de 18 jaar (op vertoon van ID bewijs) en het doorgeven van alcohol aan minderjarigen wordt niet getolereerd.

Je mag niet handelen in drugs of lachgas of in bezit zijn van drugs of lachgas op het festivalterrein. Drugs, lachgas en zelf meegenomen alcohol is verboden en wordt bij controle ingenomen. Beveiliging is bevoegd tassen te controleren op bovenstaande middelen.

 

In beslag genomen voorwerpen

Zaken die niet zijn toegestaan op het festivalterrein worden in beslag genomen en ben je definitief kwijt. Indien nodig worden ze samen met jou overgedragen aan de politie.

 

Wildplassen

Wildplassen is niet toegestaan en de politie deelt hiervoor bekeuringen uit. Er zijn voldoende toiletvoorzieningen op het festivalterrein aanwezig op diverse plekken.

 

Foto’s en opnames

Op de muziek en optredens van de artiesten is het beeld- en geluidsrecht van toepassing. Het maken van beeld- en geluidsopnames door bezoekers is niet toegestaan, fotograferen mag alleen met camera’s zonder verwisselbare lens en mobiele telefoons. Op Simmerdeis kunnen foto’s of opnamen gemaakt worden door journalisten ten behoeve van reportages op internet of in traditionele media. Een perskaart, aan te vragen bij de organisatie van Simmerdeis, is hiervoor noodzakelijk.

 

Kinderen

Kleine kinderen zijn van harte welkom bij de voorstellingen waarvoor ze binnen de leeftijdsgrens vallen. Het personeel kan te jonge kinderen toegang tot een voorstelling weigeren.

 

Huisdieren

Huisdieren zijn gedurende het hele festival niet toegestaan in het Slingepark en bij locatievoorstellingen.

 

Tijdens de voorstelling

Tijdens de voorstelling mag er niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Bovendien dient je mobiele telefoon uit te staan, zodat de spelers en medebezoekers niet gestoord worden. Na aanvang van de voorstelling kun je niet meer naar binnengelaten worden. Kom dus op tijd!

 

Mindervaliden

Sommige voorstellingen zijn minder goed toegankelijk voor rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn. Omdat we graag willen dat iedereen Simmerdeis kan beleven, vragen we je om bij de kaartverkoop al aan te geven wat mogelijke beperkingen zijn. De organisatie van Simmerdeis gaat dan op zoek naar een oplossing.

 

Eigen risico

Het betreden van het festivalterrein en het bijwonen van de optredens is geheel voor eigen risico van de bezoeker. De organisatie van Simmerdeis is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade ontstaan aan bezoekers en/of eigendommen van bezoekers.

 

Regen en kou

Het kan voorkomen dat een voorstelling door slechte weersomstandigheden wordt uitgesteld of wordt verplaatst naar een binnenlocatie. Wanneer een voorstelling na ruim de helft spelen, wordt stopgezet, dan wordt er geen geld teruggegeven.

 

Duurzaamheid

We proberen Simmerdeis zo duurzaam mogelijk te organiseren. Jij kan daaraan bijdragen door je afval netjes in de vuilnisbakken te gooien en niet op de grond. Gooi ook je sigarettenpeuk in de daarvoor bestemde asbakken.

 

Verloren en gevonden voorwerpen

Alle gevonden voorwerpen worden tijdens het festival verzameld bij de infobus naast de hoofingang op het Slingepark. Na afloop van het festival worden gevonden voorwerpen naar Schouwburg De Lawei gebracht – (0512) 33 50 00.

 

Klachten

We proberen het festival zo te organiseren dat er zo min mogelijk overlast is voor omwonenden. Mochten er toch problemen zijn, dan kun je ons bereiken via: (0512) 33 50 56.

 

Veelgestelde vragen

1. waar vindt het festival plaats?

De meeste activiteiten van Simmerdeis vinden plaats op een vaste locatie in Drachten, namelijk het Slingepark. Een aantal voorstellingen is ook op locatie ergens in de gemeente Smallingerland.

2. hoe kan ik zelf komen spelen op het festival?

Programmeringinformatie kun je mailen naar programmering@lawei.nl onder vermelding van Simmerdeis.

3. zijn alle voorstellingen gratis?

Het festivalterrein op het Slingepark is gratis te bezoeken en ook de muzikale acts op het hoofdpodium zijn voor iedereen. Voor een aantal voorstellingen moet je een kaartje kopen. Kaartjes koop je via www.lawei.nl of gewoon op het terrein zelf (als het nog niet uitverkocht is). Er zijn ook voorstellingen of acts waarvoor een vrijwillige bijdrage gevraagd wordt.

4. wanneer is het festival?

Simmerdeis 2022 is van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni op het Slingepark.

5. wat zijn de openingstijden van het festivalterrein?

vr 24 juni van 17.00 – 01.00 uur
za 25 juni van 15.00 – 01.00 uur
zo 26 juni van 13.00 – 23.00 uur