Het Jerrie Journaal – De Golf, wat zou jij doen?

De vraag blijft rondspoken. Wie zou ik zijn in dit verhaal? Zit fascisme in ons allemaal? Toneelgroep C stelt de vragen en we mogen zelf de antwoorden verzinnen.

 

Het stuk is gebaseerd op de film uit 1981. Het is smaakvol hertaald naar 2018. Het stuk speelt zich af in klas 2B, het voorportaal van de hel. Als zombies zitten ze in de klas, ongemotiveerd en pesterig.

 

Het experiment van lerares Francien loopt op verschillende manieren uit de hand. Het wordt al snel pijnlijk duidelijk dat wij, zogenaamd nadenkende mensen, vrij eenvoudig zijn te beinvloeden. Zo ook klas 2B. Voordat ze het door hebben lopen ze achter hun leider aan en zijn ze blij bij een groep te horen die discipline, solidariteit en sterk door actie hoog in hun vaandel houden. Twee buitenbeentjes, de ene stoer, de andere flink gepest, zijn de meest fanatiek aanhangers van de beweging de Golf.

 

Hoe snel liggen intimidatie en geweld op de loer?

 

Wanneer hun echte leider (Adolf H.) op een beeldscherm is te zien voel je de verrassing en schaamte. Zijn we er toch ingetuind.

 

De acteurs, studenten van de Friese Poort, maken dat je het verhaal geloofd. Ze moeten deze vrijdagavond heel even op gang komen. Daarna is het spel van een puik niveau. Het verhaal is niet alleen 2018, het is ook Drachten wordt duidelijk. “Gaan we naar de Graancirkel voor de Vrijmibo? Nee joh, de laatste keer zaten alle leraren er, bah!