Zoetwaterwereld - William Speakman

informatie

speelt op:
donderdag
17.00 - 22.00 uur
vrijdag
11.00 - 20.00 uur
zaterdag
11.00 - 20.00 uur
zondag
11.00 - 17.00 uur
gratis
locatie: Sluisfabriek

over de voorstelling

Stap je de installatie van William Speakman in De Sluisfabriek binnen, dan betreed je een hele nieuwe wereld. Speakman filmde onder het wateroppervlak van verschillende wateren in en rondom Drachten. Zoetwaterwereld dompelt je letterlijk onder in een schemerig grensgebied, een wereld tussen licht en donker in. Onbekende onderwaterlandschappen doemen op uit de duisternis en waterplanten zweven als droomresten voorbij. Zo zou een amfibie zich kunnen voelen, een wezen dat leeft tussen water en land.

 

William Speakman liet het publiek al eerder ervaren hoe het is om een amfibie te zijn. Als onderdeel van de Expeditie Westkop Tussendiepen in september 2017 bedacht hij avontuurlijke snorkeltours in de Drachtstervaart. Deelnemers konden, met een lichtgewicht amfibiedier op de rug, zich even een axolotl, salamander of kikker voelen. Op de kade liep het publiek met deze wonderlijke optocht mee.

 

In zijn video-installatie Zoetwaterwereld speelt Speakman met een wisselend perspectief. De toeschouwer voelt zich zowel de duiker die filmt, als het dier dat wegschiet tussen de algen. Hij richt zijn aandacht op de overgangsgebieden tussen twee biotopen in. Want, net als bij moerassen, zijn dat vaak de gebieden die zo aantrekkelijk zijn voor dieren en planten om te leven. Veel moerasland is er in Friesland niet meer. In plaats daarvan zijn er strak omkaderde polders en vaarten. Overzichtelijk, maar die inkadering leidt ook tot een monocultuur. Met Zoetwaterwereld toont Speakman ons een wereld die dichtbij, maar tegelijkertijd ook onbekend is.

 

Tentoonstelling Bestemming Drachten 2018

Zoetwaterwereld van William Speakman is onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018, van 28 juni tot en met 7 oktober 2018 in De Sluisfabriek, het oudste industriële gebouw van Drachten. Kunstenaars Yasser Ballemans, Henk Hofstra, Melle Smets en William Speakman presenteren hier drie maanden lang hun visies op de toekomst van De Tussendiepen. Hiermee sluiten zij aan bij de Visie Waterfront Drachten, een project in het kader van de Investeringsagenda Drachten Heerenveen. In de tentoonstelling is, naast de projecten van de vier kunstenaars die bij zullen dragen aan een concept voor een kunstwerk op West, ook informatie te vinden over de stadsmarkeringen die worden gerealiseerd in Noord, Oost en Zuid-Drachten. Met bijzondere kunstwerken die thema’s als duurzaamheid, stad en platteland, technologische innovatie en mienskip combineren wil de gemeente Smallingerland Drachten op de kaart gezet. Lees meer over de tentoonstelling en het kunstplan Bestemming Drachten op: www.bestemmingdrachten.nl

 

Van 28 juni tot en met 1 juli, tegelijkertijd met Simmerdeis, theater en muziekfestival, zijn de feestelijke openingsdagen van Bestemming Drachten 2018 met een programma met kunst, film, performances en workshops. Houd het programma in de gaten op www.bestemmingdrachten.nl

 

Ga je naar de Sluisfabriek? Neem dan de korte route via de loopbrug over het water, vlakbij de Graasweide en steek wandelend de vaart over.