Reibureau Zonderling - Yasser Ballemans

informatie

speelt op:
donderdag
17.00 - 22.00 uur
vrijdag
11.00 - 20.00 uur
zaterdag
11.00 - 20.00 uur
zondag
11.00 - 17.00 uur
gratis
locatie: Sluisfabriek

over de voorstelling

Wie vanaf zaterdag 23 juni over De Tussendiepen in het Westen van Drachten rijdt of wandelt ziet iets opmerkelijks. Voor De Sluisfabriek staat een gebouwtje, bevestigd op een paal. En ook al zie je nauwelijks teken van leven, het gebouwtje wordt bewoond. Hier huist kunstenaar Yasser Ballemans in zijn zelfbenoemde Reisbureau Zonderling. Een week lang sluit Yasser zich in volledige afzondering in het reisbureau op. Niet alleen gaat hij hier in eenzaamheid op een innerlijke ontdekkingstocht, ook laat hij zich inspireren door Drachtsters die hem dagelijks komen voeden. Elke dag, om 18.00 uur precies komt er namelijk een kar vol objecten, foto’s en verhalen over Drachten. Met deze inbreng gaat Yasser in Reisbureau Zonderling aan de slag. Hij voegt iets toe, verandert, kneedt en vormt, totdat er een tentoonstelling van bijzondere objecten èn een reisgids ontstaat. Na een week, op zaterdag 30 juni tijdens Simmerdeis, theater – en muziekfestival, zakt het reisbureau naar de grond en opent de zonderling de deuren voor publiek. Iedereen is dan welkom om te komen ontdekken welke geheimen Drachten al die tijd verborgen hield. En om vervolgens met al deze verhalen zelf op onderzoek te gaan in eigen stad!

 

Welk verhaal heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Elke Drachtster heeft wel een mooi verhaal of herinnering over de eigen stad. Vaak speelt water hierin een rol. Drachten heeft van oudsher een sterk huwelijk met water, een verbintenis die bij de ontwikkeling van de visie Waterfront Drachten opnieuw onder de loep wordt genomen. Speciaal vraagt de Zonderling dan ook om herinneringen, objecten en foto’s die iets prijsgeven over deze bijzondere relatie van Drachtsters met water. Elke dag van de week neemt een andere organisatie, bedrijf of instelling de taak op zich om in een speciaal hiervoor ontworpen kar Reisbureau Zonderling te voeden met inspiratie. Daarnaast kan elke Drachtster een eigen verhaal kwijt op een ansichtkaart die op verschillende plekken in Drachten te vinden is. Welke herinnering aan water heb jij voor Reisbureau Zonderling?

 

Na zaterdag 30 juni, als Reisbureau Zonderling geopend is als onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 vindt een aantal workshops plaats waarbij het herontdekken van Drachten centraal staat. Deze workshops zijn op 15 juli, 26 augustus en 9 september (onder voorbehoud). Meer informatie en aanmelden? Houd www.bestemmingdrachten.nl in de gaten.

 

Zaterdag juni 30 om 15.00 uur:
Kom kijken hoe het Reisbureau daalt en de zonderling naar buiten komt!

 

Zondag 1 juli om 13.00 uur
Interview voor publiek met Yasser Ballemans over zijn ervaringen in Reisbureau Zonderling. Wat heeft hij tijdens deze week in afzondering allemaal beleeft?

 

 

Tentoonstelling Bestemming Drachten 2018

Reisbureau Zonderling is onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018, van 28 juni tot en met 7 oktober 2018 in De Sluisfabriek, het oudste industriële gebouw van Drachten. Kunstenaars Yasser Ballemans, Henk Hofstra, Melle Smets en William Speakman presenteren hier drie maanden lang hun visies op de toekomst van De Tussendiepen. Hiermee sluiten zij aan bij de Visie Waterfront Drachten, een project in het kader van de Investeringsagenda Drachten Heerenveen. In de tentoonstelling is, naast de projecten van de vier kunstenaars die bij zullen dragen aan een concept voor een kunstwerk op West, ook informatie te vinden over de stadsmarkeringen die worden gerealiseerd in Noord, Oost en Zuid-Drachten. Met bijzondere kunstwerken die thema’s als duurzaamheid, stad en platteland, technologische innovatie en mienskip combineren wil de gemeente Smallingerland Drachten op de kaart gezet. Lees meer over de tentoonstelling en het kunstplan Bestemming Drachten op: www.bestemmingdrachten.nl

 

Van 28 juni tot en met 1 juli, tegelijkertijd met Simmerdeis, theater en muziekfestival, zijn de feestelijke openingsdagen van Bestemming Drachten 2018 met een programma met kunst, film, performances en workshops. Houd het programma in de gaten op www.bestemmingdrachten.nl

 

Ga je naar de Sluisfabriek? Neem dan de korte route via de loopbrug over het water, vlakbij de Graasweide en steek wandelend de vaart over.