Hoogtepunt op hoogtepunt

Met ruim 30.000 bezoekers, acht locaties en meer dan 110 medewerkers en vrijwilligers, is de tiende editie van Simmerdeis een groot succes. Steengoede muziek, indrukwekkend theater en een geweldig publiek van alle leeftijden zorgde voor vier onvergetelijke dagen. Simmerdeis is een festival waar heel Smallingerland voor uit loopt. Opvallend is ook de grote hoeveelheid jongeren die het festivalterrein wisten te vinden.

Uitverkocht

Het festival startte dit jaar op de woensdagavond in De Veenhoop met de première van de voorstelling Van Alice en nog wat van regisseur Caro Kroon (SPOONK). Alle vier de voorstellingen waren uitverkocht. Ook Kiemkracht van Het Houten Huis, De Passiefisten van De Jongens en de tekstlezing van Koning van het Grasland zaten meerdere malen vol. De voorstelling Een weeffout in onze sterren van leerlingen van ROC Friese Poort zorgde voor mooie emotionele bezoekersreacties. Cleo & Lex van Blau Hynder speelde in een huiskamer vlakbij het Slingepark. In totaal hebben ruim 1250 mensen de locatievoorstellingen bezocht.

Zadamidadadamida

100 jaar dada werd toepasselijk gevierd met Museum Dr8888 tijdens de Zadamidadadamida (zaterdagmiddag dadamiddag). Een spannende, inhoudelijke toevoeging aan het festival, dat begon met de absurde voorstelling De Driesprong in het Fabriekje. Op het Slingepark konden de kinderen hun eigen dada-kunstwerk maken en zorgden de heren van Katakloemp voor poëtisch vermaak.

Slingepark op z’n kop

Uiteraard was er ook op het Slingepark genoeg te beleven. Zo speelde Us Nocht hun voorstelling Try-Out, stond Jeugdtheaterschool Meeuw met Gabionella op de Simmerweide en was er straattheater van onder andere Close-Act. Bij het hoofdpodium was het op de vrijdag- en zaterdagavond een groot feest met Dazzled Sticks, Lucas Hamming, Kuenta i Tambu en Liptease. Ook op de Graasweide was op alle dagen gezelligheid troef.

Simmersnein

Na de vele regendruppels werd het toch nog ‘simmer’ tijdens de Simmersnein op de zondagmiddag. Met onder andere de dans- en zangpresentaties, het open podium en de parade van Sneeuwwitje en de 7 was er van alles te ontdekken. Traditiegetrouw werd Simmerdeis 2016 afgesloten door de gelegenheidsband Vrienden van Simmerdeis.

Op onze simmerdeisofficial instagram zijn reportages te vinden die door een groep enthousiaste razende reporters zijn gemaakt.

De elfde editie van Simmerdeis vindt plaats van donderdag 22 t/m zondag 25 juni 2017.

Foto’s: Erna van der Wijk, Tine Hendriks, Gepke Blaauw, Tibbesma fotografie, Shanti Wever en Saris & den Engelsman