Het Jerrie-journaal: Koning van het Grasland

Gisteravond was de eerste van de vier voorstellingen van Koning van het Grasland te zien bij de Obio boerderij aan It Sûd in Drachten. Onze verslaggever Jerrie was aanwezig om jullie te vertellen over deze bijzondere voorstelling:

Koning van Het Grasland

Dat moment waarop Mond-en-Klauw-Zeer uitbreekt op de boerderij van de hoofdpersonen Hessel & Anke. Het is al diep in de voorstelling. Op dat moment valt alles samen. De spelers, het publiek en de natuur. De wind is al onheilspellend aangewakkerd vanavond. De speeltent, als een soort pagode, staat in het weiland. Er is een koe die onbedoeld kort meespeelt. We horen haar vanuit een aangrenzend weiland loeien. Alsof ze weet dat haar verre families in 2001 in een moment van angst, verwarring & economische motieven zijn geofferd.

De voorstelling geeft geen directe antwoorden. Dat is ook de bedoeling. Wij, de toeschouwers, worden prettig gedwongen om ons in te leven en na te denken. Wie is de koning van het grasland? De Grutto, de boer, de koeien of toch het systeem? Alsof dat nog niet genoeg problemen zijn voor Hessel & Anke, speelt er nog meer drama in hun leven. De tragische dood van hun zoontje en het zeer moeizame contact met Anke’s godvrezende vader. Het spel van de acteurs is waarachtig en overtuigend. Kleine delen in het Fries. De Grutto geeft hoop, zo lijkt het even. Maar ook deze weidevogel heeft zo haar problemen.

Ik begrijp nu, 16 jaar later, een voetbalmakker en boerenzoon pas goed. We hadden een verre uitwedstrijd tijdens de MKZ-crisis. Geen koe in het land. Mijn voetbalvriend durfde nauwelijks mee te gaan. De angst om het virus onbedoeld naar de boerderij mee te nemen verlamde hem bijna. Hij was ongerust, bang, verward en woedend. De Koning van het grasland toont al deze gevoelens op een sublieme wijze.

Koning van het Grasland is nog te zien op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni bij de Obio boerderij. Lees hier meer over de voorstelling.

Foto’s: René den Engelsman